На 28 април учениците, учителите и родителите от 136 ОУ „Любен Каравелов“ отбелязаха с пъстър пролетен празник 105-годишнината от основаването на любимото училище. Датата не беше случайно избрана – в разцвета на пролетта си дадоха среща историята и вдъхновението на младостта, мечтите и радостта.

Тържеството премина под наслов „105 години възможности за старт“ и беше организирано с подкрепата на Столична община, Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“, която училището заслужи с амбициозното си участие в конкурса за проектна идея „Нашият училищен спортен празник“. В оспорвана конкуренция то спечели трето място и парична награда от 500 лв., с която беше осъществена подготовката на празника и бяха закупени награди за отличилите се ученици.

Екипът от преподаватели, ангажиран в подготовката и организирането на специалния ден, се постара да излезе от традиционните представи за училищно тържество и създаде едно неповторимо изживяване за своите възпитаници. Основният акцент бе поставен върху спортните предизвикателства и творческите изяви, което провокира учениците да дадат най-доброто от себе си и истински да се забавляват.

Спортните дейности включваха шахматен турнир с масово участие на всички класове от прогимназиалния курс и забавни спортно-състезателни игри. Началният курс проведе състезание „Бързи, смели, сръчни“, а по-големите ученици се надпреварваха в разнообразни щафетни игри, подкрепяни и насърчавани от голяма публика. Бяха извършени демонстрации на приложно колоездене и управление на велосипед в градски условия, в които състезателите показаха завидни умения и познаване на правилата за безопасно движение по пътищата. Учениците от клуб „Здраве“ по проект „Твоят час“ представиха оказване на първа помощ на пострадал при ПТП и направиха сполучливи, почти професионални превръзки.

За пъстротата и настроението на празника допринесоха много групи, работещи по проект „Твоят час“, събрали талантите на 136 ОУ „Любен Каравелов“. Уникални керамични фигурки, изработени от самите тях, оцветяваха участниците в ателие „Керамика“, които бяха зареждани с идеи от многобройна публика. Вокалната група „Музикална стълбица“ внесе много настроение в празника и беше бурно аплодирана. Клуб „Фолклорни танци“ направи своя блестящ дебют и приобщи много ученици към красотата на българския фолклор. Четвъртокласниците от ателие „Приказен театър“ забавляваха публиката с весела драматизация за ученето и игрите.

Гостите и родителите имаха възможност да се запознаят с творчеството на малките художници от училището на изложбата с подбрани рисунки от конкурса на спортна тематика, в който бяха излъчени първа, втора и трета награда.

Най-малките – децата от подготвителните групи, се забавляваха, като оставиха весели рисунки на асфалта в двора на училището.

Така всеки един от сплотената общност на училището съпреживя мотото на празника: „С любов към спорта. Земята е една – ние също“.

Г-жа Сахиева, директор на 136 ОУ, награди най-изявените спортисти и творци, като раздаде множество награди – купи, топки, грамоти.

В края на празника всички заедно – учители и ученици, изпяха химна на училището и пуснаха в небето на София 105 балона, с които изпратиха на света своите послания за радост, доброта и щастливо детство.

Share Button