За срещата пътувахме 7 учители. Запознахме се  със партньорите на традиционна турска вечеря, където споделихме мнения по дейностите от проекта.

Запознахме се със забележителностите на гр. Адана и поседихме градския исторически музей. След което последва екскурзия до селището Салманлъбей, където имаше демонстрация и гощавка с ястия от турската национална кухня и където се запознахме с бита и културата на типично турско село.

Посетихме и училището – партньор “Мухаммет Али Демир Ортаокулу” в Адана, където се срещнахме с турските колеги и техните ученици. Посетихме специално съсдадената изложба по темата, където споделихме опит за нашите традиции и обичаи. Колегите от Турция представиха тяхната образователна система. От българска страна бяхме подготвили презентация за сурвачката, като част от традиционния български обичай Коледуване. Подарихме на колегите сурвачки и ръчно изтъкани сурвакарски торби, като разказахме същността на обичая Коледуване.

През третия ден посетихме природните скални феномени в Кападокия, гр. Аванос, а вечерта беше посветена на турски фолклор, къдете беше пресъсздадена турска сватба.

Посетихме в гр. Коня  мавзолея и музея на световноизвестния поет, мистик и философ Мевлана Джелаледин Руми, където се запознахме с особеностите на турските обичаи раждане и смърт.

 

Share Button